Λειτουργούν οι πολυβιταμίνες; Η εκπληκτική αλήθεια!

Λειτουργούν οι πολυβιταμίνες;  Η εκπληκτική αλήθεια!
18 November, 2020

Οι πολυβιταμίνες είναι τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα συμπληρώματα στον κόσμο.

 

Η δημοτικότητά τους έχει αυξηθεί ραγδαία τις τελευταίες δεκαετίες λόγου του τρόπου ζωής και της κακής διατροφής.

 

Υπάρχουν πολλές έρευνες που δείχνουν ότι οι πολυβιταμίνες μπορούν να βελτιώσουν την υγεία, να αντισταθμίσουν τις κακές διατροφικές συνήθειες, ακόμη και να μειώσουν τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων.

 

Ωστόσο, μπορεί να αναρωτιέστε εάν αυτά τα υποτιθέμενα οφέλη είναι αλήθεια.

 

Αυτό το άρθρο εξετάζει τα επιστημονικά στοιχεία πίσω από τις πολυβιταμίνες.

 

Τι είναι οι πολυβιταμίνες;

Οι πολυβιταμίνες είναι συμπληρώματα που περιέχουν πολλές διαφορετικές βιταμίνες και μέταλλα, μερικές φορές μαζί με άλλα συστατικά.

 

Δεδομένου ότι δεν υπάρχει πρότυπο για αυτόν που συνιστά πολυβιταμίνη, η θρεπτική τους σύνθεση διαφέρει ανάλογα με την επωνυμία και το προϊόν.

 

Οι πολυβιταμίνες ονομάζονται επίσης πολυπαρασκευάσματα, πολλαπλές βιταμίνες, ή απλά βιταμίνες.

 

Διατίθενται σε πολλές μορφές, όπως δισκία, κάψουλες, μασώμενα τζελ, σκόνες και υγρά.

 

Οι περισσότερες πολυβιταμίνες πρέπει να λαμβάνονται μία ή δύο φορές την ημέρα. Βεβαιωθείτε ότι έχετε διαβάσει την ετικέτα και ακολουθήστε τις συνιστώμενες οδηγίες δοσολογίας.

 

Οι πολυβιταμίνες παράγονται από σοβαρές εταιρείες συμπληρωμάτων διατροφής και διατίθενται σε επιλεγμένα  φαρμακεία, μεγάλα καταστήματα καθώς και στο διαδίκτυο.

 

Τι περιέχουν οι πολυβιταμίνες;

Δεκατρείς βιταμίνες και τουλάχιστον 16 μέταλλα είναι απαραίτητα για την υγεία σας.

 

Πολλές από αυτές βοηθούν τις ενζυμικές αντιδράσεις στο σώμα σας ή λειτουργούν ως σηματοδοτικά μόρια ή δομικά στοιχεία.

 

Το σώμα σας χρειάζεται επίσης αυτά τα θρεπτικά συστατικά για αναπαραγωγή, συντήρηση, ανάπτυξη και ρύθμιση σωματικών διεργασιών.

 

Οι πολυβιταμίνες μπορεί να προσφέρουν πολλές από αυτές τις βιταμίνες και μέταλλα  αλλά σε διάφορες μορφές και ποσότητες.

Μπορούν επίσης να περιέχουν άλλα συστατικά όπως βότανα, αμινοξέα και λιπαρά οξέα.

 

Επειδή τα συμπληρώματα διατροφής δεν ρυθμίζονται από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), οι πολυβιταμίνες μπορεί να περιέχουν υψηλότερα ή χαμηλότερα επίπεδα ορισμένων θρεπτικών ουσιών από  ότι αναφέρεται στην ετικέτα.

 

Λάβετε υπόψη ότι τα θρεπτικά συστατικά στις πολυβιταμίνες μπορεί να προέρχονται από πραγματικά τρόφιμα ή να δημιουργούνται συνθετικά σε εργαστήρια.

 

Συμπέρασμα

Οι πολυβιταμίνες μπορεί να περιέχουν βότανα, αμινοξέα και λιπαρά οξέα εκτός από βιταμίνες και μέταλλα - αν και η ποσότητα και ο αριθμός των θρεπτικών συστατικών μπορεί να ποικίλλει.

 

 

Πολυβιταμίνες και καρδιακές παθήσεις

Οι καρδιακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως.

Υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι η λήψη πολυβιταμινών μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων.

 

Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι οι πολυβιταμίνες συσχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών προσβολών και θανάτου.

 

Για περισσότερο από μια δεκαετία, η Μελέτη Υγείας  των Ιατρών διερεύνησε τα αποτελέσματα της καθημερινής χρήσης πολυβιταμινών σε περισσότερους από 14.000 άνδρες γιατρούς μεσήλικες.

 

Ανακάλυψε μια μείωση των καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων ή θνησιμότητας και ειδικά σε αυτούς που συνδύαζαν τις πολυβιταμινες τους με Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, CLA η

L Carnitine..

 

Μια πιο πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ότι μεταξύ των γυναικών  η λήψη πολυβιταμίνης για τουλάχιστον 3 χρόνια συνδέθηκε με 35% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις.

 

Συμπέρασμα

Αρκετές μελέτες παρατήρησης δείχνουν ότι τα άτομα που λαμβάνουν πολυβιταμίνες έχουν μικρότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

 

 

Οι πολυβιταμίνες έχουν άλλα οφέλη για την υγεία;

Οι πολυβιταμίνες έχουν μελετηθεί για πολλούς άλλους σκοπούς, όπως η λειτουργία του εγκεφάλου και η υγεία των ματιών.

 

Λειτουργία εγκεφάλου

Αρκετές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι πολυβιταμίνες μπορούν να βελτιώσουν τη μνήμη σε ηλικιωμένους ενήλικες.

Αυτά τα συμπληρώματα μπορούν επίσης να βελτιώσουν τη διάθεση.

Η έρευνα αποκαλύπτει συνδέσεις όχι μόνο μεταξύ κακής διάθεσης και ανεπάρκειας θρεπτικών συστατικών, αλλά επίσης μεταξύ πολυβιταμινών και συμπτωμάτων καλύτερης διάθεσης ή μειωμένης κατάθλιψης.

 

Υγεία των ματιών

Ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία είναι η κύρια αιτία τύφλωσης παγκοσμίως (28).

 

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η λήψη αντιοξειδωτικών βιταμινών και μετάλλων μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξή της. Ωστόσο, κανένα στοιχείο δεν υποδηλώνει ότι αυτές οι ενώσεις αποτρέπουν την ασθένεια κατά πρώτο λόγο.

 

Ωστόσο, ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι οι πολυβιταμίνες μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καταρράκτη, μια άλλη πολύ συχνή οφθαλμική νόσο.

 

Συμπέρασμα

Οι πολυβιταμίνες μπορεί να βελτιώσουν τη μνήμη και τη διάθεση.

Επιπλέον, οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες και τα μέταλλα μπορούν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της εξέλιξης ασθενειών που προκαλούν τύφλωση.

 

Οι πολυβιταμίνες μπορεί να είναι επιβλαβείς σε ορισμένες περιπτώσεις. 

Η δοσολογία είναι ένας σημαντικός παράγοντας που πρέπει να λάβετε υπόψη όπως και σε όλα τα σκευάσματα κατά τη λήψη πολυβιταμινών.

 

Αν και οι υψηλές δόσεις ορισμένων βιταμινών και ανόργανων συστατικών είναι καλές,η υπερβολή στη χορήγηση με  υψηλές ποσότητες μπορεί να είναι επιβλαβείς.

 

Η κατάλληλη δοσολογία εξαρτάται συχνά από τη διαλυτότητα, για την οποία οι βιταμίνες κατηγοριοποιούνται σε δύο ομάδες:

 

Υδατοδιαλυτές

Το σώμα σας αποβάλλει τις υπερβολικές ποσότητες αυτών των βιταμινών.

 

Λιποδιαλυτές

Δεδομένου ότι το σώμα σας δεν έχει εύκολο τρόπο για να απαλλαγείτε, τα υπερβολικά ποσά μπορεί να συσσωρευτούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Οι λιποδιαλυτές βιταμίνες περιλαμβάνουν τα Α, Δ, Ε και Κ.

Ενώ οι βιταμίνες Ε και Κ είναι σχετικά μη τοξικές, οι βιταμίνες Α και Δ μπορεί να έχουν τοξικές επιδράσεις εάν υπερκαταναλώνονται.

 

Οι έγκυες γυναίκες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με την πρόσληψη βιταμίνης Α, καθώς οι υπερβολικές ποσότητες έχουν συνδεθεί με γενετικές ανωμαλίες.

Η τοξικότητα της βιταμίνης D είναι εξαιρετικά σπάνια και απίθανο να αναπτυχθεί από τη χρήση πολυβιταμινών.

 

Ποιος πρέπει να λαμβάνει πολυβιταμίνη;

Οι πολυβιταμίνες είναι κατάλληλες για όλους όσους γυμνάζονται έντονα η στην καθημερινότητα τους εργάζονται σκληρά και για πολλές ώρες και έχουν ελλειπή διατροφή.

Ωστόσο, ορισμένοι πληθυσμοί μπορεί να επωφεληθούν από πολυβιταμίνες, όπως:

 

Αθλητές και αθλούμενοι

Η κατηγορία αυτών των ανθρώπων είναι εκείνοι που έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη από χορήγηση βιταμινών ιχνοστοιχείων και μετάλλων στη ημερήσια διατροφή τους για να μπορεί το σώμα να λαμβάνει όλα εκείνα τα στοιχεία  που χρειάζετε για να μπορεί να ανταπεξέρχετε στο σκληρό έργο των προπονησεων.

 

Εργαζόμενοι με έντονο stress

Και σε αυτή την κατηγορία η ισορροπία στον οργανισμό σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία είναι πάρα πολύ σημαντική για να μπορεί το σώμα να αντέχει  και να αποκρούει  τα επίπεδα stress  στον οργανισμό καθώς και όλους  εκείνους που έχουν ελλειπή διατροφή.

 

Μεγαλύτεροι ενήλικες

Η απορρόφηση της βιταμίνης Β12 μειώνεται με την ηλικία.

Οι ηλικιωμένοι ενήλικες μπορεί επίσης να χρειάζονται περισσότερο ασβέστιο και βιταμίνη D.

 

Vegeterian και Vegan

Καθώς η βιταμίνη Β12 βρίσκεται μόνο σε ζωικές τροφές, διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο εάν ακολουθείτε μια φυτική διατροφή.

Μπορεί επίσης να σας λείπουν ασβέστιο, ψευδάργυρος, σίδηρος, βιταμίνη D και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

 

Έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες

Αυτές οι γυναίκες πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους , καθώς ορισμένα θρεπτικά συστατικά είναι καλά και άλλα επιβλαβή.

Άλλα άτομα που μπορεί να επωφεληθούν από τις πολυβιταμίνες περιλαμβάνουν εκείνους που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους, έχουν δίαιτα χαμηλών θερμίδων, έχουν κακή όρεξη ή δεν λαμβάνουν αρκετά θρεπτικά συστατικά μόνο από τα τρόφιμα.

Συμπέρασμα

Μερικά άτομα, συμπεριλαμβανομένων ηλικιωμένων ενηλίκων, χορτοφάγων και βίγκαν, και έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες, σίγουρα  χρειάζονται υψηλότερες ποσότητες ορισμένων βιταμινών ή μετάλλων.

 

Τελικά συμπεράσματα

Οι πολυβιταμίνες μπορούν να βοηθήσουν να  βελτιώσετε σε πολλές περιπτώσεις την  υγεία.

 

Στην πραγματικότητα, η απόδειξη ότι βελτιώνουν την υγεία για τους περισσότερους ανθρώπους είναι εμφανής.

 

Εάν έχετε έλλειψη θρεπτικών συστατικών, από κακή διατροφή τότε έχετε σίγουρα ανάγκη από ένα σκεύασμα πολυβιταμίνης το οποίο περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά, και τα οποία είναι απαραίτητα στον οργανισμό σας.


Στην Strength Systems Nutrition έχουμε δημιουργήσει το Sports Vitamins, μια ειδικά σχεδιασμένη πολυβιταμινη που καλύπτει επαρκώς τις ανάγκες ακόμα και των πιο απαιτητικών αθλητών!