13 οφέλη για την υγεία με Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα

13 οφέλη για την υγεία με Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα
18 November, 2020

Τα Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα  είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα συμπληρώματα διατροφής.

Είναι πλούσιο σε λιπαρά οξέα ωμέγα-3, τα οποία είναι πολύ σημαντικά για την υγεία σας.

Εάν δεν τρώτε πολλά λιπαρά ψάρια, η λήψη ενός συμπληρώματος ιχθυελαίου μπορεί να σας βοηθήσει να λάβετε αρκετά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Εδώ είναι τα  13 οφέλη για την υγεία από την χορήγηση με Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα.

 

Τι είναι το ιχθυέλαιο;

Το ιχθυέλαιο είναι το λίπος ή το λάδι που εξάγεται από τον ιστό των ψαριών.

 

Συνήθως προέρχεται από λιπαρά ψάρια, όπως ρέγγα, τόνο, αντσούγιες και σκουμπρί. Ωστόσο, μερικές φορές παράγεται από τα συκώτια άλλων ψαριών.

 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνιστά να τρώτε 1-2 γεύματα ψαριού την εβδομάδα. Αυτό συμβαίνει επειδή τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στα ψάρια παρέχουν πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας έναντι ορισμένων ασθενειών.

 

Ωστόσο, εάν δεν τρώτε 1-2 γεύματα  ψαριών την εβδομάδα, τα συμπληρώματα ιχθυελαίου μπορούν να σας βοηθήσουν να πάρετε αρκετά ωμέγα-3.

 

Περίπου το 30% του ιχθυελαίου αποτελείται από ωμέγα-3, ενώ το υπόλοιπο 70% αποτελείται από άλλα λίπη. Επιπλέον, το ιχθυέλαιο περιέχει συνήθως βιταμίνη Α και D.

 

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι τύποι ωμέγα-3 που βρίσκονται στο ιχθυέλαιο έχουν μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία από τα ωμέγα-3 που βρίσκονται σε ορισμένες φυτικές πηγές.

 

Τα κύρια ωμέγα-3 στο ιχθυέλαιο είναι το εικοσαπεντανοϊκό οξύ (EPA) και το docosahexaenoic acid (DHA), ενώ τα ωμέγα-3 στις φυτικές πηγές είναι κυρίως άλφα-λινολενικό οξύ (ALA).

 

Παρόλο που το ALA είναι ένα απαραίτητο λιπαρό οξύ, τα EPA και DHA έχουν πολλά περισσότερα οφέλη για την υγεία (1, 2).

 

Είναι επίσης σημαντικό να λαμβάνετε αρκετά ωμέγα-3, διότι η δυτική διατροφή έχει αντικαταστήσει πολλά ωμέγα-3 με άλλα λίπη όπως τα ωμέγα-6.

Αυτή η παραμορφωμένη αναλογία λιπαρών οξέων μπορεί να συμβάλει σε πολλές ασθένειες.

 

1) Μπορεί να υποστηρίξει την υγεία της καρδιάς

Οι καρδιακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως.

 

Μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα που τρώνε πολλά ψάρια έχουν πολύ χαμηλότερα ποσοστά καρδιακών παθήσεων.

 

Πολλαπλοί παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις φαίνεται να μειώνονται με την κατανάλωση ιχθυελαίου. Τα οφέλη του ιχθυελαίου για την υγεία της καρδιάς περιλαμβάνουν:

 

Επίπεδα χοληστερόλης:

Μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα «καλής» HDL χοληστερόλης. Ωστόσο, δεν φαίνεται να μειώνει τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης LDL .

Τριγλυκερίδια:

Μπορεί να μειώσει τα τριγλυκερίδια κατά περίπου 15-30%

.

Πίεση του αίματος:

Ακόμα και σε μικρές δόσεις, βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης σε άτομα με αυξημένα επίπεδα.

Αρωματική Πλάκα:

Μπορεί να αποτρέψει τις πλάκες που προκαλούν τη σκλήρυνση των αρτηριών σας, καθώς και να κάνουν τις αρτηριακές πλάκες πιο σταθερές και ασφαλέστερες σε εκείνους που τις έχουν ήδη.

Θανατηφόρες αρρυθμίες:

Σε άτομα που διατρέχουν κίνδυνο, μπορεί να μειώσει τα θανατηφόρα συμβάντα αρρυθμίας. Οι αρρυθμίες είναι μη φυσιολογικοί καρδιακοί ρυθμοί που μπορούν να προκαλέσουν καρδιακές προσβολές σε ορισμένες περιπτώσεις .

Παρόλο που τα συμπληρώματα ιχθυελαίου μπορούν να βελτιώσουν πολλούς από τους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι μπορεί να αποτρέψει καρδιακές προσβολές ή εγκεφαλικά επεισόδια.

 

2) Ψυχικές διαταραχές

Τα Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα μπορούν να βοηθήσουν  στη θεραπεία ορισμένων ψυχικών διαταραχών.

Ο εγκέφαλός σας αποτελείται από σχεδόν 60% λίπος και μεγάλο μέρος αυτού του λίπους είναι ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Επομένως, τα ωμέγα-3 είναι απαραίτητα για τη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου.

 

Στην πραγματικότητα, ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα με ορισμένες ψυχικές διαταραχές έχουν χαμηλότερα επίπεδα ωμέγα-3 στο αίμα.

 

Είναι ενδιαφέρον ότι η έρευνα δείχνει ότι τα συμπληρώματα ιχθυελαίου μπορούν να αποτρέψουν την εμφάνιση ή να βελτιώσουν τα συμπτώματα ορισμένων ψυχικών διαταραχών. Για παράδειγμα, μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες ψυχωτικών διαταραχών σε εκείνους που διατρέχουν κίνδυνο.

 

Επιπλέον, η συμπλήρωση με ιχθυέλαιο σε υψηλές δόσεις μπορεί να μειώσει ορισμένα συμπτώματα τόσο της σχιζοφρένειας όσο και της διπολικής διαταραχής.

 

Συμπέρασμα

Τα συμπληρώματα ιχθυελαίου μπορούν να βελτιώσουν τα συμπτώματα ορισμένων ψυχιατρικών διαταραχών. Αυτό το αποτέλεσμα μπορεί να είναι αποτέλεσμα της αύξησης της πρόσληψης λιπαρών οξέων ωμέγα-3.


3) Τα ωμέγα 3 μπορούν να βοηθήσουν  στην απώλεια βάρους

Η παχυσαρκία ορίζεται ότι έχει δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) μεγαλύτερο από 30. Σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου το 39% των ενηλίκων είναι υπέρβαροι, ενώ το 13% είναι παχύσαρκοι. Οι αριθμοί είναι ακόμη υψηλότεροι σε χώρες υψηλού εισοδήματος όπως οι ΗΠΑ.

 

Η παχυσαρκία μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο για άλλες ασθένειες, όπως καρδιακές παθήσεις, διαβήτη τύπου 2 και καρκίνο.

 

Τα συμπληρώματα ιχθυελαίου μπορούν να βελτιώσουν τη σύνθεση του σώματος και τους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις σε παχύσαρκους ανθρώπους.

 

Επιπλέον, ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι τα συμπληρώματα ιχθυελαίου, σε συνδυασμό με τη διατροφή ή την άσκηση, μπορούν να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος.

 

Μία ανάλυση 21 μελετών σε ανθρώπους δείχνει ότι τα συμπληρώματα ιχθυελαίου δεν μείωσαν σημαντικά το βάρος σε παχύσαρκα άτομα, αλλά μείωσαν την περιφέρεια της μέσης και την αναλογία μέσης προς ισχίου.

 

Συμπέρασμα

Τα συμπληρώματα ιχθυελαίου μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της περιφέρειας της μέσης, καθώς και στην απώλεια βάρους όταν συνδυάζονται με δίαιτα ή άσκηση.


4) Η χορήγηση Ωμέγα 3 λιπαρών οξέων μπορεί να υποστηρίξει την υγεία των ματιών

Όπως και ο εγκέφαλός σας, τα μάτια σας βασίζονται σε λιπαρά ωμέγα-3. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι άνθρωποι που δεν παίρνουν αρκετά ωμέγα-3 έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο οφθαλμικών παθήσεων (50, 51).

 

Επιπλέον, η υγεία των ματιών αρχίζει να μειώνεται στα γηρατειά, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία. Η κατανάλωση ψαριών συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο AMD, αλλά τα αποτελέσματα σχετικά με τα συμπληρώματα ιχθυελαίου είναι λιγότερο πειστικά (52).

 

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση υψηλής δόσης ιχθυελαίου για 19 εβδομάδες βελτίωσε την όραση σε όλους τους ασθενείς με AMD. Ωστόσο, αυτή ήταν μια πολύ μικρή μελέτη (54).

 

Δύο μεγαλύτερες μελέτες εξέτασαν τη συνδυασμένη επίδραση των ωμέγα-3 και άλλων θρεπτικών ουσιών στην AMD. Η μία μελέτη έδειξε θετικό αποτέλεσμα, ενώ η άλλη δεν παρουσίασε καμία επίδραση. Επομένως, τα αποτελέσματα είναι ασαφή (55 Αξιόπιστη πηγή, 56 Αξιόπιστη πηγή).

 

Συμπέρασμα

Η κατανάλωση Ωμεγα 3 λιπαρών οξέων  μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των παθήσεων των ματιών.


5) Μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή

Η φλεγμονή είναι ο τρόπος του ανοσοποιητικού σας συστήματος για την καταπολέμηση της λοίμωξης και τη θεραπεία τραυματισμών.

 

Ωστόσο, η χρόνια φλεγμονή σχετίζεται με σοβαρές ασθένειες, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης, η κατάθλιψη και οι καρδιακές παθήσεις.

 

Η μείωση της φλεγμονής μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία των συμπτωμάτων αυτών των ασθενειών.

 

Επειδή τα Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα έχουν  αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία καταστάσεων που περιλαμβάνουν χρόνια φλεγμονή,

 

Για παράδειγμα, σε αγχωμένα και παχύσαρκα άτομα, το ιχθυέλαιο μπορεί να μειώσει την παραγωγή και την γονιδιακή έκφραση φλεγμονωδών μορίων που ονομάζονται κυτοκίνες (61).

 

Επιπλέον, τα  Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον πόνο στις αρθρώσεις, την δυσκαμψία και τις ανάγκες σε φάρμακα σε άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα, η οποία προκαλεί επώδυνες αρθρώσεις.

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Τα  Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα έχουν  ισχυρή αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα που  μπορούν  να βοηθούν στη μείωση των συμπτωμάτων φλεγμονωδών παθήσεων, ιδίως της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.


6) Η χορήγηση Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα μπορεί να υποστηρίξει το υγιές δέρμα

Το δέρμα σας είναι το μεγαλύτερο όργανο στο σώμα σας και περιέχει πολλά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

 

Η υγεία του δέρματος μπορεί να μειωθεί καθ 'όλη τη διάρκεια της ζωής σας, ειδικά κατά τη γήρανση ή μετά από υπερβολική έκθεση στον ήλιο.

 

Τούτου λεχθέντος, υπάρχουν ορισμένες δερματικές διαταραχές που μπορεί να επωφεληθούν από τα συμπληρώματα με Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, συμπεριλαμβανομένης της ψωρίασης και της δερματίτιδας.

 

Συμπέρασμα

Το δέρμα σας μπορεί να καταστραφεί λόγω γήρανσης ή υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο. Τα συμπληρώματα ιχθυελαίου μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση υγιούς δέρματος.

 

7) Μπορεί να υποστηρίξει την εγκυμοσύνη και την πρώιμη ζωή

Τα ωμέγα-3 είναι απαραίτητα για την πρώιμη ανάπτυξη.

 

Επομένως, είναι σημαντικό για τις μητέρες να λαμβάνουν αρκετά ωμέγα-3 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

 

Τα συμπληρώματα  Ωμέγα 3 λιπαρά οξέων σε έγκυες και θηλάζουσες μητέρες μπορεί να βελτιώσουν τον συντονισμό χεριών-ματιών στα βρέφη. Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν η μάθηση ή το IQ βελτιώνονται.

 

Η λήψη συμπληρωμάτων ιχθυελαίου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού μπορεί επίσης να βελτιώσει την οπτική ανάπτυξη των βρεφών και να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου αλλεργιών.

 

 Συμπέρασμα

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι ζωτικής σημασίας για την πρώιμη ανάπτυξη και ανάπτυξη ενός βρέφους. Τα συμπληρώματα ιχθυελαίου σε μητέρες ή βρέφη μπορεί να βελτιώσουν τον συντονισμό των χεριών-ματιών.

 

8) Μπορεί να μειώσει το λίπος του ήπατος

Το ήπαρ σας επεξεργάζεται το μεγαλύτερο μέρος του λίπους στο σώμα σας και μπορεί να παίξει ρόλο στην αύξηση του βάρους.

 

Η ηπατική νόσος είναι όλο και πιο συχνή - ιδιαίτερα η μη αλκοολική λιπώδης ηπατική νόσος (NAFLD), στην οποία το λίπος συσσωρεύεται στο ήπαρ σας.

 

Τα συμπληρώματα Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα μπορούν να βελτιώσουν τη λειτουργία του ήπατος και τη φλεγμονή, τα οποία μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων του NAFLD και της ποσότητας λίπους στο συκώτι σας.

 

Συμπέρασμα

Ηπατική νόσος είναι συχνή σε παχύσαρκα άτομα. Τα συμπληρώματα απο Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα  μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του λίπους στο συκώτι σας και σε συμπτώματα μη αλκοολικών λιπαρών ηπατικών νόσων.

 

9) Μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης

Η κατάθλιψη αναμένεται να γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη αιτία ασθένειας έως το 2030.

 

Είναι ενδιαφέρον ότι τα άτομα με μείζονα κατάθλιψη φαίνεται να έχουν χαμηλότερα επίπεδα ωμέγα-3 στο αίμα.

 

Μελέτες δείχνουν ότι το ιχθυέλαιο και τα συμπληρώματα ωμέγα-3 μπορούν να βελτιώσουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

 

Επιπλέον, ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι στα Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα  το EPA συμβάλλει στη μείωση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων περισσότερο από το DHA.

 

Συμπέρασμα

Τα συμπληρώματα ιχθυελαίου - ειδικά πλούσια σε EPA - μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.


10) Μπορεί να βελτιώσει την προσοχή και την υπερκινητικότητα στα παιδιά

Ένας αριθμός διαταραχών συμπεριφοράς στα παιδιά, όπως η διαταραχή υπερκινητικότητας έλλειψης προσοχής (ADHD), περιλαμβάνουν υπερκινητικότητα και απροσεξία.

 

Δεδομένου ότι τα ωμέγα-3 αποτελούν σημαντικό ποσοστό του εγκεφάλου, η λήψη αρκετών από αυτά μπορεί να είναι σημαντική για την πρόληψη διαταραχών συμπεριφοράς στην πρώιμη ζωή.

 

Τα συμπληρώματα από Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα  μπορούν να βελτιώσουν την αντιληπτή υπερκινητικότητα, την απροσεξία, την παρορμητικότητα και την επιθετικότητα στα παιδιά. Αυτό μπορεί να ωφελήσει την εκμάθηση της πρώιμης ζωής.

 

Συμπέρασμα

Οι διαταραχές συμπεριφοράς στα παιδιά μπορούν να επηρεάσουν τη μάθηση και την ανάπτυξη. Τα συμπληρώματα ιχθυελαίου έχουν αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στη μείωση της υπερδραστηριότητας, της απροσεξίας και άλλων αρνητικών συμπεριφορών.

 

11) Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των συμπτωμάτων του Alzheimer

Καθώς μεγαλώνετε, η λειτουργία του εγκεφάλου σας επιβραδύνεται και ο κίνδυνος της νόσου του Alzheimer αυξάνεται.

 

Τα άτομα που τρώνε περισσότερα ψάρια τείνουν να παρουσιάζουν βραδύτερη μείωση της λειτουργίας του εγκεφάλου στα γηρατειά.

 

Ωστόσο, μελέτες σχετικά με τα συμπληρώματα ιχθυελαίου σε ηλικιωμένους ενήλικες δεν έχουν παράσχει σαφείς ενδείξεις ότι μπορούν να επιβραδύνουν την πτώση της λειτουργίας του εγκεφάλου.

 

Παρ 'όλα αυτά, μερικές πολύ μικρές μελέτες έχουν δείξει ότι το ιχθυέλαιο μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη σε υγιείς, ηλικιωμένους ενήλικες.

 

Συμπέρασμα

Οι άνθρωποι που τρώνε περισσότερα ψάρια έχουν πιο αργή πνευματική μείωση που σχετίζεται με την ηλικία. Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν τα συμπληρώματα ιχθυελαίου μπορούν να αποτρέψουν ή να βελτιώσουν την ψυχική παρακμή σε ηλικιωμένους ενήλικες.

 

12) Μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα του άσθματος και τον κίνδυνο αλλεργίας

Το άσθμα, το οποίο μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο στους πνεύμονες και δύσπνοια, γίνεται πολύ πιο συχνό στα βρέφη.

 

Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι το ιχθυέλαιο μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα του άσθματος, ειδικά στην πρώιμη ζωή.

 

Σε μια ερεύνα  σε σχεδόν 100.000 άτομα, η πρόσληψη ψαριού της μητέρας ή  η χορήγηση από Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα  διαπιστώθηκε ότι μειώνει τον κίνδυνο άσθματος στα παιδιά κατά 24-29%.

 

Επιπλέον, τα συμπληρώματα ιχθυελαίου σε έγκυες μητέρες μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο αλλεργιών στα βρέφη.

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Η υψηλότερη πρόσληψη ψαριών και ιχθυελαίου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο παιδικού άσθματος και αλλεργιών.


13) Μπορεί να βελτιώσει την υγεία των οστών

Κατά τη διάρκεια της γήρανσης, τα οστά μπορούν να αρχίσουν να χάνουν τα βασικά τους μέταλλα, καθιστώντας τα πιο πιθανό να σπάσουν. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καταστάσεις όπως η οστεοπόρωση και η οστεοαρθρίτιδα.

 

Το ασβέστιο και η βιταμίνη D είναι πολύ σημαντικά για την υγεία των οστών, αλλά ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορούν επίσης να είναι ευεργετικά.

 

Άτομα με υψηλότερη πρόσληψη ωμέγα-3 και επίπεδα αίματος μπορεί να έχουν καλύτερη οστική πυκνότητα (BMD).

 

Ωστόσο, δεν είναι απολύτως  σαφές εάν τα συμπληρώματα ιχθυελαίου βελτιώνουν τη BMD.

 

Έχουν δημοσιευθεί ωμός ορισμένες μικρές μελέτες δείχνουν ότι τα συμπληρώματα ιχθυελαίου μειώνουν τους δείκτες διάσπασης των οστών, γεγονός που μπορεί να αποτρέψει την οστική νόσο.

 

Συμπέρασμα

Η υψηλότερη πρόσληψη ωμέγα-3 σχετίζεται με υψηλότερη οστική πυκνότητα, η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη των οστών.


Τι ακριβώς πρέπει να κάνετε;

Εάν δεν μπορείτε να τρώτε αρκετά γεύματα λιπαρών ψαριών την εβδομάδα, ίσως θελήσετε να λάβετε ένα συμπλήρωμα από Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα  .

 

Εάν θέλετε να αγοράσετε Ωμέγα 3λιπαρά οξέα, η SΤRENGTH SYSTEMS NUTRITION είναι μια πολύ αξιόπιστη πηγή.